Week van de Alfabetisering

SEP

9
-

SEP

15

Met de Week van de Alfabetisering zet Stichting Lezen & Schrijven zich samen met zoveel mogelijk mensen, bedrijven en organisaties in voor een samenleving waarin ruimte is voor een leven lang ontwikkelen. Zodat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer of smartphone. Dat is belangrijk, want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.

We staan er vaak niet bij stil, maar we worden omringd door taal. En steeds vaker in geschreven vorm mede door de toenemende digitalisering. 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben zoveel moeite met lezen, schrijven en rekenen dat zij niet volwaardig kunnen meedoen in onze maatschappij. Dit noemen we laaggeletterdheid. Onder ouderen komt laaggeletterdheid zelfs nog vaker voor: 1 op de 5 ouderen tussen de 55 en 65 jaar heeft moeite met lezen en schrijven.

De kans is dus groot dat u een laaggeletterd persoon kent (ook al weet u dat zelf misschien niet). Iemand die opvallend vaak zijn leesbril vergeet. Die een boek lezen zonde van de tijd vindt. Die liever niet met het openbaar vervoer reist. Geen buitenlandse films of series kijkt. En formulieren het liefst thuis invult. Allemaal signalen waaraan u kunt herkennen dat iemand moeite heeft met lezen of schrijven.

Laaggeletterdheid is groot maatschappelijk probleem, omdat de kloof tussen de mensen die wel en niet mee kunnen komen in de samenleving groeit. Mensen die onvoldoende kunnen lezen, schrijven en/of rekenen zijn kwetsbaar in onze samenleving. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid, mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Met grote gevolgen op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. Laaggeletterden hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Veel kinderen groeien op in armoede.


Bibliotheek Borne zet zich onder andere met het Taalhuis 100% in om mensen verder te helpen.

 

Informatie

Locatie:
Kulturhus Borne

 


Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden van alles wat er gebeurt in Borne?

Twitter [ #uitinborne ]