Beieren in Borne


Een oeroude traditie, springlevend in Borne.

 

Beieren is een gebruik vanuit de middeleeuwen. Hier in het agrarisch gebied woonden vroeger veel boeren die door het beieren op zaterdag het signaal kregen dat de zondag eraan kwam.Het was dan tijd om van het land te gaan, zich op te frissen in een teil en zich gereed te maken voor de kerkgang. Horloges had men in die tijd niet, dus werd dit met een ritmisch kloksignaal gedaan.

 

Gerard Smoors en de 25 andere vrijwilligers zijn beieraars. Gerard gaat u voor, de toren van De Oude Kerk in. Negentig treden, een hele klim. Al een kwart eeuw maakt de Bornenaar trouw deze gang naar boven. Eenmaal daar neemt hij het klepeltouw ter hand en laat met snelle bewegingen, ongeveer 120 per minuut, het brons galmen. 

 

Vroeger woonde Smoors tegenover de kerk in Oud Borne. Zelf was hij katholiek en het was in die tijd uit den boze een Nederlands Hervormde Kerk te betreden. De kleine Gerard deed het toch. Achter de koster aan op weg naar de imposante klokken. "Ik vond het toen een rotgeluid en nu maak ik het zelf…."

 

Elke zaterdag beiert hij met twee anderen.. "Er zijn maar drie tonen: de C, de A en de E. Het is fijn dat mensen het waarderen." Ieder jaar broeden er enkele gierzwaluwen in de Oude Toren, Gerard kan u er alles over vertellen. Als u het beieren op zaterdag mee wilt maken dat kunt u zich melden om 16.50 uur, iedere zaterdag bij de Oude Hervormde Kerk, Oude Kerkstraat. Deelname is gratis.

 

Voor meer inlichtingen: dhr. Smoors, telefoonnummer 074 - 266 50 48

 

 

 

Informatie

Adres:
Oude Kerkstraat 2
7622 EK Borne

g.smoors@kpnplanet.nl


Openingstijden:

Iedere zaterdag van 16.50 - 17.15 uur

 

 

 

Agenda

Er zijn geen activiteiten gevonden binnen de geselecteerde periode.

Blader door onze agenda


Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden van alles wat er gebeurt in Borne?

Twitter [ #uitinborne ]