Bornse Synagoge


De Bornse Synagoge functioneert momenteel als cultureel kleinschalig podium waar u grootschalig kunt genieten. In de voormalige synagoge, gelegen in het fraaie 'Oud Borne', worden concerten, exposities, voorstellingen en lezingen verzorgd.

 

Een hechte groep enthousiaste vrijwilligers zorgt voor de programmering en verricht de dagelijkse werkzaamheden.

 

De Bornse Synagoge staat symbool voor een roerig Joods verleden.

Borne is een van de eerste plaatsen in Twente waar zich joden gevestigd hebben. Al in 1695 wordt een joodse inwoner vermeld.

Gedurende de hele achttiende eeuw blijft het aantal Joodse inwoners gering. Maar tegen het eind van de 18 eeuw groeit het aantal Joodse inwoners dermate dat de joodse gemeente Borne in 1838 de semi-zelfstandige status van "kerkelijke bijeenkomst" krijgt.

 

In 1842 werd aan de Ennekerdijk een synagoge gebouwd die blijkens de gevelsteen een jaar later in gebruik genomen werd. In 1897 werd een Joodse school in gebruik genomen.

 

Het dorp Borne dankt zijn ontwikkeling voor een groot gedeelte aan de Joodse familie Spanjaard. Salamon Spanjaard en zijn zonen Levie en Jacob zetten een bloeiende textielindustrie op. Rond 1910 bereikte de joodse gemeente van Borne zijn grootste omvang.

 

Tijdens de Duitse bezetting werd het overgrote deel van de Bornse joden in november 1942 naar Duitsland gedeporteerd. Slechts enkele van hen zijn teruggekeerd. De overige leden van de joodse gemeenschap zijn ondergedoken en hebben zo de oorlog overleefd. De bezittingen van de synagoge, die ondergebracht waren bij een bank te Hengelo, gingen tijdens een bombardement in 1945 vrijwel geheel verloren. De joodse school, de synagoge en het rituele bad werden tijdens de bezetting zwaar beschadigd door de NSB-ers die erin gehuisvest waren.

 

Na de oorlog werd de synagoge aanvankelijk gerestaureerd, maar het gebouw kreeg al spoedig een andere bestemming. In 1985 zorgde de stichting De Bornse Synagoge voor een volledige restauratie van synagoge, ritueel bad, school en onderwijzerswoning. De synagoge heeft een culturele bestemming gekregen.

 

Informatie

Adres:
Ennekerdijk 17
7622 ED Borne

secretariaat@bornsesynagoge.nl
http://bornsesynagoge.nl/

Openingstijden:

Iedere zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur

 

 

 

 

Agenda

Er zijn geen activiteiten gevonden binnen de geselecteerde periode.

Blader door onze agenda


Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden van alles wat er gebeurt in Borne?

Twitter [ #uitinborne ]