Historie Oud Borne


Borne of Boorn, zoals de oude inwoners het dorp noemen, is een al ongeveer 800 jaar oud plaatsje.

Het meest waarschijnlijk is Borne ontstaan als een vooruitgeschoven post van de marke Zenderen, als een borg (burcht) op het ende (einde.) Zo is de naam Borghende vermoedelijk ook ontstaan.

 

De inwoners van Borne woonden in eerste instantie in eenvoudige, bescheiden woninkjes, waar bakstenen en dakpannen nog vreemd waren en waarin zij naast hun arbeid op het land, hun tijd besteedden aan het spinnen en weven van het vlas van het land tot linnen stoffen.

 

Reeds omstreeks 1600 vulden de meeste Bornse gezinnen met huisnijverheid hun karige inkomen aan. Volgens een volkstelling in het midden van de achttiende eeuw moet Borne een van de armste dorpen van Overijssel zijn geweest.

 

Niet iedereen was arm. Borne staat ook bekend om zijn fabrikeurs of linnenreiders die stoffen verhandelden. Anderen begonnen een cichoreifabriekje, leerlooierij, grutterij of bierbrouwerij en werden ondernemers die het grote geld verdienden en fraaie woningen bouwden zoals het Tusveldhuis en het (huidige museum) Bussemakerhuis. Ook werden er de nodige godshuizen zoals de Synagoge en de Vermaning (Doopsgezinde Kerk) gebouwd. 

 

Met al deze rijkdom kon het gebeuren dat het ooit zo armoedige dorp Borne volgens genoemde volkstelling op een enkele Hanzestad na de meeste belastingen opbracht in het gewest Overijssel.

 

Na 1850 verlegde Borne de bebouwing buiten de oude dorpskern, naar het Bornse Veld. Hier werden het station en de grote fabriek van Spanjaard gebouwd. Ook de  "nieuwe"  Stefanuskerk verrees.

Deze uitbreiding vormde het begin van een nieuw tijdperk waarin de Textielhandel een zeer grote rol speelde. Onder de bezielende leiding van de familie Spanjaard breidde Borne zich flink uit. 

 

In het  huidige Oud Borne kan men nu nog genieten van de grandeur van toen. Wandel door de kleine straten, langs de godshuizen, het Bussemakerhuis en de Bornse Synagoge. Werp een blik op de klopjeshuizen, de Oude Kerk en kerktoren, de Pellenhof. En geniet van dit bijzondere stukje geschiedenis en het beschermd dorpsgezicht.

 

 

 

Bron: M. Thiehatten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agenda

Er zijn geen activiteiten gevonden binnen de geselecteerde periode.

Blader door onze agenda


Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden van alles wat er gebeurt in Borne?

Twitter [ #uitinborne ]