Mariakapel


De Mariakapel is gebouwd in 1957, op de plek van de Oude R.K. Begraafplaats te Borne, naar het ontwerp van de Bornse kunstenaar Herman Liedenbaum.

 

Voordat met de bouw van de kapel is begonnen, heeft men de begraafplaats opgeschoond, maar de graven zijn niet geruimd en zijn nog altijd aanwezig onder het grasperk.

 

Bij de bouw van de kapel heeft men gebruik gemaakt van oud bouwmateriaal. De materialen zijn uit oude historische panden afkomstig. Zo zijn de kniestoel, het Mariabeeld, de glas-in-lood ramen en het hekwerk afkomstig uit - kloosterruïnes, kerken enz. Dit is terug te vinden in de eclectische bouw van de Kapel.

 

De toren van de kapel is illegaal geplaatst. De gemeente Borne heeft met terugwerkende kracht toestemming verleent voor de plaatsing.

 

In de loop der jaren groeide de devotie in en om de kapel, die door een wijkcomité van vrijwilligers wordt onderhouden. Dagelijks komen er mensen bidden en een kaars opsteken. De meesten wonen in Borne, maar er zijn ook bezoekers van elders. Ook komen er bedevaartgangers die de kapel als tussenstatie op weg naar andere Mariaheiligdommen aandoen. Men komt er voor Maria, de stilte, of de fraaie omgeving; Oud-Borne is immers een schilderachtig deel van het dorp, dat ook in toeristische routebeschrijvingen is opgenomen.

 

Op 15 augustus is er bij de kapel een eucharistieviering met grote deelname. Sinds 1982 worden in mei en oktober elke dinsdag door zo'n 50 deelnemers de rozenkrans en litanie gebeden en een Marialied gezongen. Het Katholiek Vrouwengilde organiseert jaarlijks samen met het wijkcomité een processie op de laatste dinsdagavond in mei, de dag waarop het verenigingsjaar wordt afgesloten. Misdienaars met het processiekruis openen de stoet, waarna de deelnemers aansluiten, allen met een brandende kaars. In het midden van de stoet loopt de pastoor met het Allerheiligste, voorafgegaan door misdienaars met het wierookvat en kaarsen.

 

Onder het bidden van de rozenkrans loopt men een aantal keren rond de kapel in het park. Er wordt gebeden voor algemene intenties en overleden KVG-leden. Onder leiding van organist en koor worden enkele Marialiederen gezongen. Na afloop is er gelegenheid om de nog brandende kaars in de kapel te plaatsen. Er staat ook een offerblok; votiefgeschenken zijn voor zover bekend nooit gegeven.

 

 

 

 

 

bron: M. Thiehatten

 

 

Informatie

Adres:
Koppelsbrink

Openingstijden:

Iedere dag tussen zonsop- en zonsondergang

 

 

 

Agenda

Er zijn geen activiteiten gevonden binnen de geselecteerde periode.

Blader door onze agenda


Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden van alles wat er gebeurt in Borne?

Twitter [ #uitinborne ]