Borne is gelegen in het hart van Twente. Het is van oorsprong een esdorp waar landbouw de hoofdbron van inkomsten was. Dit werd later aangevuld met huisweverij.

 

Onder invloed van de huisnijverheid en door een agrarisch bevolkingsoverschot kon zich in de loop van de 17e en 18e eeuw in Borne een linnennijverheid ontwikkelen. Borne kan dan ook als de bakermat van de latere Twentse textielindustrie beschouwd worden.

 

Borne heeft ondanks deze functieverandering en een aanzienlijke verdichting in de bebouwing, een prachtige oude kern behouden, waarin de oorspronkelijke opbouw van het Twentse esdorp nog herkenbaar is. Oud Borne, zoals dit gedeelte van Borne in de volksmond genoemd word is uitgeroepen tot beschermd dorpsgezicht.

 

De Kracht van Borne zit niet in grootstedelijke allure, maar juist in kwaliteit, korte lijnen en goed contact met de burgers. De relatieve kleinschaligheid zorgt ervoor dat men in Borne oog heeft voor maatschappelijke ontwikkelingen en dat burgers en bestuur wederzijdse betrokkenheid tonen.

 

De centrale ligging, de goede voorzieningen en de nabijheid van mooie natuur zorgen ervoor dat het in Borne prettig wonen en werken is. De onderwijsvoorzieningen zijn goed, er zij meer dan

voldoende sportaccommidaties, variërend van sportparken, tennis- en squashbanen tot een overdekt zwembad.

 

SHOPPEN IN BORNE

In het sfeervolle centrum van Borne is het prettig winkelen. De diversiteit in winkels en de klantvriendelijkheid worden hoog gewaardeerd.

in Borne is er op woensdagochtend markt en op vrijdagavond koopavond. Dit, en het gratis parkeren in het centrum, maakt dat ook mensen van elders in de regio graag naar Borne komen.

 

EVENEMENTEN
Borne heeft een aantal jaarlijks terugkerende topevenementen.
Zoals o.a: het Afrikafestival, de Pinksterbruidjes, Borne op z'n Best, het noordoostelijk kampioenschap Living Statues en de Melbuuln dagen.

 

 

 

 

 

OPENBAAR VERVOER 

Borne ligt tussen de steden Hengelo en Almelo en is per trein, per bus en met de auto goed bereikbaar. Per auto is Borne bereikbaar via de A1 en A35.

Ook rijden er streek- en buurtbussen. Kortom, een perfecte uitvalsbasis voor een gezellig middag shoppen, fietsen en touren.

 

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden van alles wat er gebeurt in Borne?

Twitter [ #uitinborne ]